Paragraaf
Grondbeleid
Het grondbeleid en de grondexploitatie hebben een belangrijke invloed op -en samenhang met- de realisatie van de andere beleidsprogramma's van een gemeente. Daarnaast hebben het grondbeleid en de grondexploitatie een grote financiële impact op de algehele financiële huishouding van de gemeente. De eventuele financiële kansen en risico's zijn van belang voor de algemene financiële- en reservepositie van de gemeente.
In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens de achtergronden en algemene randvoorwaarden, aandachtspunten, uitgangspunten, kanttekeningen en risico’s van het grondbeleid en de grondexploitaties van de gemeente Nuenen c.a. aan de orde.
Grondbeleid
Raadsbesluiten
Raadsbesluiten
De basis voor het huidige gemeentelijke grondbeleid en de grondexploitaties is gelegd in de Nota Grondbeleid 2005-2012 en de Nota Grondbeleid 2012-2018. Daarnaast zijn de raadsbesluiten van “Ruimtebalans naar Masterplan” en “Prioritering projecten en grondexploitatie” uit 2005 relevant geweest voor de huidige grondexploitaties. Ook zijn vanaf 2006 tot en met heden diverse raadsbesluiten genomen (herijkingen grondexploitaties, jaarrekeningen, begrotingen, risico-analyses, etc.), die van invloed zijn op de huidige actuele stand van het grondbeleid en grondexploitaties.
In de Kadernota 2012 is besloten om jaarlijks bij het opstellen van de jaarrekening de grondexploitaties te herzien. Ingeval sprake is van grote tussentijdse wijzigingen wordt de raad hierover geïnformeerd c.q. wordt een voorstel met begrotingswijziging voorgelegd.
Sinds 2017 rapporteren we op een andere wijze over woningbouwprogramma's. Ten opzichte van de bij de jaarrekening herziene en vastgestelde exploitaties rapporteren we meerdere keren per jaar aan de raad op hoofdlijnen over de voortgang, de afwijkingen van grondexploitaties en de ontwikkelingen ten aanzien van de risico's.
Bij deze begroting 2018 zijn de grondexploitaties, met uitzondering van de aanpassing van de renteparameter als gevolg van de voorschriften van de Commissie BBV, niet herzien ten opzichte van de grondexploitaties behorende bij de jaarrekening 2016.
De meest recente raadsbesluiten zijn:
- Raadsbesluit november 2016 “vaststelling begroting 2017”;
- Raadsbesluit februari 2017 "Kader grondprijzen en exploitatiebijdragen 2017";
- Raadsbesluit juli 2017 ”vaststelling jaarrekening 2016”;
- Raadsbesluit juli 2017 "vaststelling jaarrapportages grondexploitaties".
Grondbeleid
Bestemmingsreserves
Bestemmingsreserves
De bestedingsplannen voor de bestemmingsreserves bovenwijkse voorzieningen, sociale volkshuisvesting, parkmanagement en groen voor rood zijn gereed en worden periodiek (parallel met de begroting en jaarrekening) geactualiseerd. Een van de herzieningen als gevolg van de gewijzigde voorschriften van het BBV betreft de "voeding" en waardering van de (gerealiseerde) voorzieningen in deze bestemmingsreserves. Te zijner tijd wordt u een financiële verordening voorgelegd, waarin de toerekening van bovenwijkse voorzieningen aan (actieve) grondexploitaties is opgenomen.
Voor de stand en prognose van deze bestemmingsreserves wordt verwezen naar de betreffende toelichting op de bestemmingsreserves in deze begroting 2018.
Bovenwijkse voorzieningen
Met de stortingen (vanuit de diverse projecten) en rente groeit de reserve in de komende jaren. De bestedingen van deze bestemmingsreserve zijn bovenwijkse voorzieningen, welke volgen en “veroorzaakt” worden door de uitvoering van de (woningbouw)projecten, te kunnen realiseren. De belangrijkste investering, die nu en in de aankomende jaren in dit kader wordt gerealiseerd, is de aanpassing en realisatie van de HOV2 - Europalaan.
Sociale volkshuisvesting
Met de stortingen (vanuit de diverse projecten) en rente groeit de reserve in de komende jaren. De bestedingen van deze bestemmingsreserve zijn projecten, waarin sociale woningbouw wordt gerealiseerd. Deze reserve stimuleert de realisatie van deze typen woningen.
Parkmanagement
Met de stortingen vanuit de ontwikkelingsprojecten van bedrijventerreinen en rente groeit ook deze reserve in de komende jaren. De bestedingen van deze bestemmingsreserve zijn om bijvoorbeeld parkmanagement op Eeneind II Zuid mogelijk te maken. Deze reserve heeft het doel om de kwaliteit en leefbaarheid van de Nuenense bedrijventerreinen in stand te houden en te verbeteren.
Groen voor rood
Met de stortingen vanuit de grondexploitatie Nuenen West, de bijdrage van Nuenen West BV en de rente blijft deze reserve in de komende jaren groeien. De bestedingen van deze bestemmingsreserve zijn gericht op het verbeteren van het Dommeldal, dat als gevolg van de woningbouwontwikkeling Nuenen West een kwaliteitsimpuls verdient en dient te verkrijgen.
Grondbeleid
Financiële uitgangspunten: Besluit Begroting en Verantwoording
Financiële uitgangspunten: Besluit Begroting en Verantwoording
Conform de verslagleggingsvoorschriften van het BBV worden, op de balansdatum, voorzieningen gevormd voor bestaande risico’s van te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten (art. 44, lid 1b). Deze voorschriften zijn van toepassing op de Bouwgronden in Exploitatie.
Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)
Er is nieuwe regelgeving voor de verslaglegging over de jaarcijfers van het grondbedrijf. De ‘Notitie grondexploitaties 2016’ van de Commissie BBV is zoveel mogelijk reeds vertaald in de actualisatie van de grondexploitaties en deze toelichting op het grondbeleid.
De grondexploitaties zijn ingedeeld conform het BBV. Er is een onderscheid gemaakt in BIE (Bouwgrond In Exploitatie) en nog 3 projecten die onder de rubriek Materieel Vast Actief op de balans worden verantwoord. (voorheen NIEGG-projecten, Niet In Exploitatie Genomen Gronden).
Bouwgronden In Exploitatie (BIE)
Bouwgrond in exploitatie heeft in alle gevallen betrekking op grondexploitaties in de uitvoeringsfase. In het verleden is in de praktijk een veelheid aan grondontwikkeling gerelateerde projecten geschaard onder het begrip grondexploitaties. Vanuit het belang van eenduidigheid is in de 'Notitie grondexploitaties 2016' van de Commissie BBV voor afbakening van het begrip bouwgrond in exploitatie en de hieraan toe te rekenen kosten gezorgd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bestaande regels zoals vastgelegd in de Wet ruimtelijke ordening.
Op basis daarvan is gekomen tot de definitie die binnen het BBV voor bouwgronden in exploitatie per 2016 geldt: gronden in eigendom van een gemeente waarvoor de raad een grondexploitatiecomplex en een grondexploitatiebegroting heeft vastgesteld. Het startpunt van Bouwgrond in Exploitatie is zodoende het raadsbesluit met de vaststelling van het grondexploitatiecomplex inclusief de grondexploitatiebegroting. Vanaf dat moment wordt de BIE geopend en kunnen kosten worden geactiveerd en bijgeschreven op de voorraadpositie op de balans.
Het betreft hier een (door de Raad vastgestelde) grondexploitatie in "volle" uitvoering door of met medewerking van de gemeente.
Het begrip is van belang voor de wijze waarop het gemeentelijk eigendom wordt beoordeeld en opgenomen in de financiële administratie. Vervaardigingskosten van bouwrijp en woonrijp maken van de locatie worden geactiveerd ofwel bijgeschreven op het balansactief. Activering van de gemaakte kosten is acceptabel, omdat een grondexploitatie geen éénjarig proces is.
Is er sprake van een voorzienbaar negatief resultaat van de grondexploitatie, dan wordt dat verlies onmiddellijk genomen in de vorm van een voorziening. Is er echter sprake van een verwacht positief resultaat van de grondexploitatie, dan wordt het resultaat gewoonlijk genomen voor zover dat met voldoende zekerheid gerealiseerd is (tussentijdse winstneming) of bij voortdurende onzekerheid pas geheel aan het einde van het proces en bij afsluiting van de grondexploitatie (winstneming).
Grondbeleid
Materieel vast actief (voorheen NIEGG)
Materieel vast actief (voorheen NIEGG)
Niet in exploitatie genomen (bouw)gronden (NIEGG) zijn met ingang van 1 januari 2016 afgeschaft en vallen in beginsel buiten het ondernemerschap van het grondbedrijf. Ze worden vanaf 2016 als materieel vast actief aangemerkt en verantwoord.
Deze gronden zijn meestal in het verleden anticiperend of strategisch aangekocht. Er is voor deze (bouw)gronden dan nog geen grondexploitatie vastgesteld door de raad. Deze (bouw)grond past echter wel in de gedachten (verwachtingen) voor ontwikkeling en kunnen in de toekomst alsnog worden overgeheveld naar BIE.
Grondbeleid
Verwachte resultaat grondexploitatie / project
Verwachte resultaat grondexploitatie / project
Een grondexploitatie is geen statische, maar vooral een dynamische berekening van verwachte kosten en opbrengsten in combinatie met gerealiseerde kosten en opbrengsten. Het berekenen van een resultaat van een grondexploitatie is geen "exacte wetenschap" en betreft een modellering van de verwachte toekomstige situatie in het project.
Voor grondexploitaties met een verwacht negatief resultaat zijn en worden voorzieningen gevormd. Ieder jaar wordt, bij de jaarrekening, de vereiste omvang van de voorzieningen en het benodigde weerstandsvermogen bepaald. De voorziening voor een grondexploitatie met een verwacht negatief resultaat wordt gevormd op basis van het resultaat op de dan geldende datum van contante waarde.
Uiteraard zijn ook de grondexploitaties en projecten met verwachte positief resultaten “onder voorbehoud” en kunnen deze resultaten, voordat het project is afgerond, nog niet worden besteed. Deze positieve resultaten, en eventuele tussentijdse winstnemingen, zijn onder andere afhankelijk van de te realiseren verkopen van (bouwrijpe) grond.
Uit het oogpunt van doelmatigheid zal het college er naar streven om uitgaven, bedrijfseconomisch verantwoord, niet in een te vroeg stadium te doen en opbrengsten uit verkoop van bouwrijpe grond op het juiste tijdstip te realiseren.
Tenslotte worden bij de grondexploitaties ten behoeve van de jaarrekening jaarlijks risicoanalyses uitgevoerd. Door het kwantificeren van de belangrijkste kansen en risico’s bij de "grotere projecten" wordt de benodigde weerstandscapaciteit en gewenst weerstandsvermogen in beeld gebracht.
Grondbeleid
Parameters en uitgangspunten grondexploitaties
Parameters en uitgangspunten grondexploitaties
Rentelasten en –baten in een grondexploitatie
Op grond van de gewijzigde voorschriften vanuit het Besluit Begroting Verantwoording provincies en gemeenten (hierna BBV) is de rente voor de grondexploitaties herberekend, waarbij rekening is gehouden met de verhouding eigen vermogen en vreemd vermogen. Voor 2017 moet hierdoor worden uitgegaan van een gemiddeld rentepercentage over de boekwaarde van die grondexploitaties
van 1,05% en voor 2018 en verder van 1,42% .
Grondprijsbeleid
De Nota Grondbeleid 2012-2018, die in juni 2012 door de raad is vastgesteld, bevatte diverse wijzigingen in het grondprijsbeleid. Deze grondprijzen worden toegepast als kaders en voorwaarden voor de gemeentelijke uitgifte van (bouwrijpe) grond in (nieuwe) grondexploitaties en projecten. Deze grondprijzen worden jaarlijks bezien en indien nodig geactualiseerd (d.m.v. een nieuw vast te stellen Kader Grondprijzen en Exploitatiebijdragen). In februari 2017 zijn de grondprijzen geactualiseerd en herzien vastgesteld door de gemeenteraad.
In het jaar 2018 wordt de Nota Grondbeleid 2012-2018 geëvalueerd en een mogelijke vaststelling van een nieuwe Nota Grondbeleid voorzien.
Woningbouwprogrammering
Bij de jaarrekening 2016 is een geactualiseerde woningbouwplanning in de grondexploitaties opgenomen. In het kader van de begroting 2018 is er geen aanleiding om de gehanteerde woningbouwplanning te herzien.
De gemeente houdt vast aan deze woningbouwplanning en nieuwe projecten zijn alleen mogelijk wanneer aangetoond kan worden dat deze projecten van volkshuisvestelijk belang zijn voor de gemeente. Daarnaast wordt de bestaande woningvoorraad steeds belangrijker. Oude wijken worden aangepakt en verbeterd. Verduurzaming van deze bestaande woningen wordt steeds belangrijker.
Grondbeleid
Prognoses
Prognoses
Bij raadsbesluit van de vaststelling van de jaarrekening 2016 zijn de prognoses per grondexploitatie / project voor de laatste maal vastgesteld. Zoals is afgesproken wordt eenmaal per jaar, bij het jaarverslag, nagegaan of de vastgestelde prognoses inclusief de daaraan ten grondslag liggende calculaties nog actueel zijn of moeten worden bijgesteld.
In de volgende tabel zijn de resultaten van winstgevende en verlieslatende projecten getoond. De winstgevende projecten en de geprognosticeerde winstneming is uiteraard onder voorbehoud van bijvoorbeeld de daadwerkelijke realisatie van grondverkopen in de projecten.
Adm nr | prjct nr | Exploitatieopzet vastgesteld in Jaarrekening 2016 | Exploitatieopzet incl. BBV-voorschriften | Actuele Realisatie | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Jaarrekening 2016 | bij begroting 2018 | t/m 2016 | |||||||||||||
Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie resultaat eindwaarde | Nog te nemen resultaat eindwaarde | Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie-resultaat | Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie-resultaat | ||||||
Bouwgrond In Exploitatie (BIE) | |||||||||||||||
8.04 | 4 | Luistruik | 19.363.499 | -31.207.381 | -11.843.882 | -11.843.882 | 19.365.961 | -31.207.381 | -11.841.420 | 18.837.215 | -20.368.793 | -1.531.578 | |||
8.06 | 5b | Emmastraat | 468.161 | -1.016.400 | -548.239 | -548.239 | 467.505 | -1.016.400 | -548.895 | 259.819 | 0 | 259.819 | |||
8.07 | 5c | Wederikdreef | 445.909 | -807.500 | -361.591 | -361.591 | 445.704 | -807.500 | -361.796 | 57.948 | 0 | 57.948 | |||
8.70 | 19 | Eeneind II Zuid | 10.634.176 | -11.313.344 | -679.168 | -679.168 | 10.629.902 | -11.313.344 | -683.442 | 9.124.090 | -7.958.218 | 1.165.872 | |||
8.47 | 20 | Eeneind West | 23.474.645 | -25.161.257 | -1.686.612 | -1.686.612 | 23.406.056 | -25.161.257 | -1.755.201 | 19.874.364 | -1.495.394 | 18.378.970 | |||
8.64 | 26 | Eeneind Oost | 3.681.159 | -5.246.784 | -1.565.625 | -1.565.625 | 3.686.714 | -5.264.705 | -1.577.991 | 3.497.325 | -3.853.955 | -356.630 | |||
8.80 | 80 | Gerwen ZO | 1.346.868 | -2.068.329 | -721.461 | -721.461 | 1.346.347 | -2.068.329 | -721.982 | 92.788 | 0 | 92.788 | |||
8.34 | Kapperdoes | 1.568.821 | -3.273.080 | -1.704.259 | -1.704.259 | 1.564.291 | -3.273.080 | -1.708.789 | 1.283.692 | -17.800 | 1.265.892 | ||||
Resultaat winstgevende projecten | 60.983.238 | -80.094.075 | -19.110.837 | -19.110.837 | 60.912.480 | -80.111.996 | -19.199.516 | 53.027.241 | -33.694.160 | 19.333.081 | |||||
Exploitatieopzet vastgesteld in Jaarrekening 2016 | Exploitatieopzet incl. BBV-voorschriften | Actuele Realisatie | |||||||||||||
Jaarrekening 2016 | bij begroting 2018 | t/m 2016 | |||||||||||||
Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie resultaat eindwaarde | CW verlies | Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie-resultaat | Exploitatie-kosten | Exploitatie-opbrengsten | Exploitatie-resultaat | ||||||
Verlieslatende projecten binnen BIE | |||||||||||||||
8.32/8.33 | 14 | Nuenen West | 85.269.208 | -76.466.383 | 8.802.825 | 6.163.381 | 85.157.727 | -76.474.002 | 8.683.725 | 67.794.469 | -7.856.751 | 59.937.718 | |||
Resultaat verlieslatende projecten | 85.269.208 | -76.466.383 | 8.802.825 | 6.163.381 | 85.157.727 | -76.474.002 | 8.683.725 | 67.794.469 | -7.856.751 | 59.937.718 |
Grondbeleid
Toelichting projecten
Toelichting projecten
Met het raadsbesluit van de jaarrapportage grondexploitaties van juli 2017 is per grondexploitatie / project een toelichting gegeven op de voortgang, financiën, risico's en kansen.